lördag 20 augusti 2011

Lystring alla hundar!

Hur man tränar sin människa.

Tänk på:

Att det är din fasthet och tydlighet som formar din människas beteende - de är inte biologiskt anpassade för stadsliv, och behöver därför ramar och riktlinjer!
Att du skall lära din människa grundläggande kommandon, såsom ”Nej”, ”Släpp”, ”Stanna kvar” och ”Kom hit”. Dessa kommandon underlättar enormt och gör det möjligt för dig att under kontrollerade former ta med din människa ut i sociala sammanhang.
*
Att du aktivt använder habituering i din människorträning - genom tjat kan den envisaste människa brytas ned och du måste vara konsekvent! Får hon inte sitta still vid datorn ska du inte ge dig förrän hon är uppe och går. Lyckas hon sitta kvar en enda gång kommer detta förstärka det oönskade beteendet!
*
Att du skall utnyttja människans medfödda egenskaper, såsom fysisk vekhet vid dragkamp och emotionell reaktion på glittrande hundögon. En människa kan aldrig möta en barsk hundblick utan att vika undan! Använd detta vid träningen, det viktiga är att ditt kommando går igenom.
*
Att alla Dina beteenden formar din människa inför framtida uppgifter. Igen - konsekvens, konsekvens, konsekvens!
*
Att du lektränar din människa och det skall vara med kvalitet! Detta är bra både för att lära människan att läsa dina signaler, men också för konditions- och muskelträning. Många människor idag aktiveras för lite och därför ser vi ofta problembeteenden såsom koppelryck, skrikande och översocialt beteenden vid möten med andra människor.
*
Att all aktivitet skall inriktas på det färdiga resultatet – en lydig och lycklig människa som lyssnar på små signaler från dig.
*
Att om "övningen" misslyckas, misströsta inte utan gör bara om den, igen, och igen, och igen…
*
Att det är genom Ditt agerande gentemot din människa som Du förtjänar ditt ledarskap!

Inga kommentarer: