måndag 29 augusti 2011

Högutbildad slaktare = ?

I fredags var det dags för slakt här på gården. Lammen och några tackor var de som skulle bort. Som vanligt så var Kalle den som utförde jobbet.

Vi stod som vanligt och tjötade medans vi jobbade. Han slaktade och jag tog hand om skinnen.

När vi stod och pratade om jobb så talade han om att han skulle sluta på sitt jobb nere i Göteborg. Istället ska han gå in 100% på ett företag på hemmaplan. Han har redan jobbat där ett bra tag men bara några få %. Så skönt att slippa pendla till Gbg och mertid med familjen.

Såberättadehan vad hans egentliga yrke var. Han är inte från Sverige utan flydde hit för ca 20 år sedan pga krig.
När han kom hit gick han snabbt in för att lära sig språket men se det dög ändå inte.
Någon licens för att få jobba i Sverige inom 'sitt' yrke var inte att tänka på. Det blev Volvo i Gbg bland annat istället.

Vad har han egentligen för utbildning och yrke då?
Jo, han är KÄKKIRURG!

Hur fasen funkar Sverige egentligen??
Det hyrs in läkare från bl.a. Polen eftersom de är billigare istället för att använda utbildade personer med arbetslivserfarenhet som faktiskt redan bor i landet.

Vet flera som har hög utbildning inom sjukvården som tyvärr inte får jobb inom sitt expertområde. Hur fasen kan sjukvården ha mage att påstå att det saknas folk, läkare, med utbildning när inte de som finns kan få en chans. Detkan ju knappast skylla på språket. Många av dem pratar flytande svenska och det måste ju vara en fördel att de då också är minst 'dubbelspråkiga' nu när vi faktiskt har så många invandrare i landet? Har jag fel?

1 kommentar:

bonnmoran sa...

Hur kan du ha fel här??? Det är både synd o skam, ett sånt system! Bara de lär sig läkarspråket på svenska o kan förklara på såpass bra svenska så man hänger med, är det ju helt ok! En av de mina fick en dansk läkare en gång, o är man inte ok, så är det inte lätt att veta vad doktorn sa, några timmar senare.......
Nej, ge dem en rejäl svenska-kurs o släpp lös dem i vården!!!! Det är ju synd o skam att de inte får utöva sina kunskaper!!